Svelte Nedir ?

Svelte , React ve Vue’ye benzer bir component framework’üdür. Svelte’de farklı olan nedir?

Svelte, uygulama kodunuzu çalışma zamanında yorumlamak yerine , derleme zamanında uygulamanızı vanilla  JavaScript’e dönüştürür .

Tüm uygulamanızı Svelte ile oluşturmaya veya yavaş ve aşamalı olarak kodunuza eklemeye karar verebilirsiniz. Svelte ile component bağımsız bir paket olarak da gönderebilirsiniz.

Ana Özellikler

İşte Svelte’nin temel özelliklerinden bazıları ve ayrıca diğer framework’lerden temel farkları.

Virtual DOM yok

React ve Vue’da Virtual DOM kullanıyoruz. Svelte, Virtual DOM konseptini kullanmaz ve bunun yerine işi , uygulamanızı oluşturduğunuzda gerçekleşen bir derleme adımına kaydırır .

Svelte ile kod, küçük framework’süz vanilla JavaScript kodu olarak derlenir. Daha küçük ve daha hızlı olması garanti edilir ve Sanal DOM kullanılmasını gerektirmez.

Daha Az Kod

Kim daha az kod yazmayı sevmez? Kod ne kadar azsa, hatalar o kadar azdır. Tüm kodunuzu okunamayan kod parçalarına sıkıştırmaktan bahsetmiyorum. Okunabilirliği engellemeden daha az kod yazmaktan bahsediyorum. Svelte, geliştiricilerin yazdığı kod miktarını azaltmak amacıyla oluşturuldu. Diğer modern frontend framework’lerinde, onunla birlikte gelen oldukça fazla standart kod vardır.

Svelte’in React ile nasıl karşılaştırdığını görmek için bir örneğe bakalım. React ve Svelte kullanarak yerel component state’ini güncellemek için bir örneğe bakalım.

React

// Update state in React
const [count, setCount] = useState(0);
function increment() {
setCount(count + 1);
}

Svelte

// Update state in Sveltelet count = 0;function increment() {
count += 1;
}

Svelte’de ne kadar çok kodun kesildiğini görebilirsiniz.

React’ta useState veya setState gibi kavramları kullanmalıyız. Oysa Svelte’de, bu büyük ölçüde basitleştirildi. State’i doğrudan atama operatörüyle güncelleyebilirsiniz.

Complex State Yönetim Kütüphaneleri Yok

Bir uygulamada state’ini yönetmek, çözülmesi en zor sorunlardan biridir. Svelte, Redux gibi karmaşık state yönetimi kütüphanelerini kullanma eğiliminden uzaklaşmayı hedefliyor. Bu kavramı daha iyi anlamak için Svelte’nin kurucusu Rich Harris’in hazırladığı bu youtube videosunu izleyebilirsiniz. Burada, frontend framework’lerde reactivity yeniden düşünmekten bahsediyor. Bu video size Svelte’i anlamanız için iyi bir başlangıç ​​sağlayacaktır.

   

  Alıntı Yap

KARABAY A, 2020 . Svelte Nedir ?,

https://www.karabayyazilim.com/blog/svelte-nedir-2020-11-03-135534

(Erişim Tarihi : 03 Kasım 2020).


  Bu yazıyı paylaş

Yorumlar (0)

Yorum Yap

Abone Ol
Blog yazılarımdan ilk siz haberdar olmak için email bültenine kaydolun