MongoDB Nedir ?

MongoDB, çeşitli veri biçimlerini işlemek ve depolamak için tablolar ve satırlar yerine esnek belgeler kullanan açık kaynaklı, ilişkisel olmayan bir veritabanı yönetim sistemidir (DBMS). Bir NoSQL çözümü olarak MongoDB, ilişkisel bir veritabanı yönetim sistemi (RDBMS) gerektirmez, bu nedenle kullanıcıların çok değişkenli veri türlerini kolaylıkla depolamasını ve sorgulamasını sağlayan esnek bir veri depolama modeli sağlar. Bu sadece geliştiriciler için veritabanı yönetimini basitleştirmekle kalmaz, aynı zamanda platformlar arası uygulamalar ve hizmetler için oldukça ölçeklenebilir bir ortam oluşturur.

MongoDB belgeleri veya belge koleksiyonları, temel veri birimleridir. Binary JSON (JavaScript Object Notation) olarak biçimlendirilen bu belgeler, çeşitli veri türlerini depolayabilir ve birden çok sisteme dağıtılabilir. MongoDB dinamik bir şema tasarımı kullandığından, kullanıcılar veri kayıtları oluştururken, MongoDB birleştirme yoluyla belge koleksiyonlarını sorgularken ve büyük miktarda bilgiyi analiz ederken benzersiz bir esnekliğe sahiptir.

Kullanım durumları ;

Mobil uygulamalar

MongoDB’nin JSON belge modeli, Apple iOS ve Android cihazlarının yanı sıra bulut tabanlı depolama çözümleri'de dahil olmak üzere ihtiyacınız olan her yerde backend uygulama verilerini depolamanıza olanak tanır . Bu esneklik, ikincil ve jeo-uzamsal indeksleme ile birden çok ortamda veri toplamanıza olanak tanır ve geliştiricilere mobil uygulamalarını sorunsuz bir şekilde ölçeklendirme yeteneği verir.

Gerçek zamanlı analiz

Şirketler operasyonlarını ölçeklendirirken, büyük veri havuzlarından temel metriklere ve iş içgörülerine erişim elde etmek kritik önem taşır. MongoDB, BSON gibi JSON benzeri belgelerin zahmetsizce Java nesnelerine dönüştürülmesini sağlar, böylece MongoDB’deki verilerin okunmasını ve yazılmasını, birden çok geliştirme ortamında gerçek zamanlı bilgileri analiz ederken hızlı ve inanılmaz derecede verimli hale getirir. Bu finansal hizmetler ve perakende dahil olmak üzere birçok iş sektörü için faydalı olduğunu kanıtladı.

İçerik yönetim sistemleri

İçerik yönetim sistemleri (CMS), e-ticaret sitelerine, çevrimiçi yayınlara, belge yönetim platformlarına ve diğer uygulama ve hizmetlere erişirken olumlu kullanıcı deneyimleri sağlamada önemli bir rol oynayan güçlü araçlardır. MongoDB’yi kullanarak, tek bir veritabanı kullanarak ve yüksek kullanılabilirlikle çevrimiçi uygulamalarınıza ve web sitelerinize kolayca yeni özellikler ve nitelikler ekleyebilirsiniz.

Kurumsal Veri

Apache Hadoop framewok’ü, büyük miktarda veriyi depolamak, işlemek ve analiz etmek için MongoDB ile birlikte çalışan Hadoop Dağıtılmış Dosya Sistemi ve Hadoop MapReduce dahil olmak üzere açık kaynaklı modüllerin bir koleksiyonudur. Kuruluşlar, risk modellemesi, tahmine dayalı analitik ve gerçek zamanlı veri işleme gerçekleştirmek için MongoDB ve Hadoop’u kullanabilir.

Faydaları

Yıllar geçtikçe MongoDB, güçlü ve oldukça ölçeklenebilir bir NoSQL veritabanı arayan birçok işletme için güvenilir bir çözüm haline geldi. Ancak MongoDB, geleneksel bir belge tabanlı veritabanından çok daha fazlasıdır ve onu diğer DBMS’lerden ayıran birkaç harika özelliğe sahiptir.

Yük dengeleme

İşletmelerin bulut uygulamaları ölçeklendikçe ve kaynak talepleri arttıkça, hizmetlerin kullanılabilirliğini ve güvenilirliğini sağlamada sorunlar ortaya çıkabilir. MongoDB’nin yük dengeleme paylaşım süreci, büyük veri kümelerini aynı anda birden çok sanal makineye dağıtırken, kabul edilebilir okuma ve yazma verimlerini koruyor. Bu yatay ölçeklemeye parçalama adı verilir ve kuruluşların donanımın dikey ölçeklendirme maliyetinden kaçınmasına yardımcı olurken, bulut tabanlı dağıtımların kapasitesini artırmaya devam eder.

Ad hoc veritabanı sorguları

MongoDB’nin diğer veritabanlarına göre en büyük avantajlarından biri, önceden tanımlanmış şemalar gerektirmeyen geçici sorguları işleme yeteneğidir. MongoDB veritabanları, SQL veritabanlarına benzer ve hem yeni başlayanlar hem de ileri düzey geliştiriciler için son derece ulaşılabilir bir sorgu dili kullanır. Bu erişilebilirlik, genel yardım yöntemleri ve basit komutlarıyla verilerinizi göndermeyi, sorgulamayı, sıralamayı, güncellemeyi ve dışa aktarmayı kolaylaştırır.

Çoklu dil desteği

MongoDB ile ilgili en güzel şeylerden biri, çoklu dil desteğidir. Python, PHP, Ruby, Node.js, C ++, Scala, JavaScript ve çok daha fazlası dahil olmak üzere popüler programlama dilleri için sürücü desteğiyle MongoDB’nin birkaç sürümü yayınlandı ve sürekli geliştiriliyor.

  Alıntı Yap

KARABAY A, 2021 . MongoDB Nedir ?,

https://www.karabayyazilim.com/blog/diger/mongodb-nedir-2021-01-30-110022

(Erişim Tarihi : 30 Ocak 2021).


  Bu yazıyı paylaş

Yorumlar (1)

  • Ahmet Arşiv Yanıtla

    Yeni tasarımını çok beğendim.

    3 yıl önce

    Yorum Yap

    Abone Ol
    Blog yazılarımdan ilk siz haberdar olmak için email bültenine kaydolun